Dan irisa za plavu vrpcu obilježio se u subotu, 21. svibnja 2016. godine u organizaciji Udruge Cro - ILCO Zagreb. I ostalih dvanaestak udruga u većim gradovima Lijepe naše obilježava taj dan krajem svibnja. U Zagrebu se akcija održala na Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu) u vremenu od 10,00 do 13,00 sati.

dan plavih irisa1Dan irisa za plavu vrpcu namijenjen je osobama koje su oboljele od raka debelog crijeva te žive s njegovim posljedicama. No, ujedno je to i dan borbe protiv nastanka ovoga rastućeg javnozdravstvenog problema. U gradu Zagrebu svake godine bilježi se oko 500 novooboljelih osoba te više od 360 umrlih od ovog sijela raka. Podaci na razini Hrvatske, također, za sad ne ohrabruju i ne pokazuju silazne trendove te se godišnje bilježi oko 3.000 novooboljelih i oko 2.000 umrlih osoba. Značaj navedenih brojeva nije samo u njihovoj veličini, već treba imati na umu da se iza njih kriju sudbine pojedinca, njihovih obitelji, ali i sredina u kojoj žive. Građanstvu su dijeljeni plavi irisi i promotivni leci a članovi su poticali zainteresirane građane na odaziv akcijama prevencije.

dan plavih irisa2

ilco.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se