O KOLOSTOMI

Kolon je dio crijeva koji se nalazi između tankog crijeva i rektuma. Kolon usmjeruje stolicu koja nastavlja preko rektuma analnog kanala i anusa prema van.

ŠTO JE KOLOSTOMA?

To je veza između kolona i trbušne stjenke za usmjeravanje stolice. Iz kolostoma stolica rijeđe izlazi u odnosu na druge tipove stome (uro i ileo) naročito ako se stoma nalazi lijevo, stolica ima formiranost veoma sličnu onoj koja bi izašla prirodnim putem. Pojava plinova smatra se normalnom pojavom. Kolostoma ne prima signal jer nema vlastiti mišić, i kao tako pražnjenje formirane stolice bit će u usporenom ritmu. Kontrola pražnjenja može se poboljšati određenim metodama kao što je ishrana i konzumiranje tekućine.

Kad se izvodi kolostoma:

Kada zbog određenih razloga protok i izlaz stolice ne može biti prirodan, zbog čega mora se stvoriti alternativni protok. U većini slučajeva kolostoma je privremena i biti će odstranjena i omogućiti će prirodan tok, ali ponekad ostaje kao trajno rješenje. Općenito obje vrste stome pozicioniraju se u donjem dijelu lijevo abdomena, ali iz tehničkih razloga moguće ih je postaviti i desno.

NJEGA KOLOSTOME

Njega stome općenito, vrši se pažljivo i odlučno, bez straha i srama. Stoma nije rana, već novi organ vlastitog tijela i kao takav nije potrebno za higijenu i čistoću sterilne stvari, već čiste stvari.

KAKO SE MIJENJA VREĆICA?

Važno je imati uvijek sve pri ruci za pravilnu čistoću. Materijal koji mora uvijek biti pri ruci :- plastična vrećica za odlaganje smeća
- deterdžent (npr. sapun)
- spužva prirodna ili sintetička, ili salvete
- WC papir
- škare sa zaobljenim oštricama (za prilagodbu nekih vrsta podloga ili podložnih pločica)
- mekani ručnik
- rezervna podloga odnosno podložna pločica i vrećica ( rupa mora biti odrezana kao i prečnik stome)

Nakon što se makne stara vrećica, pomoću WC papira ili toaletnih maramica uklanjaju se ostaci stolice. Pomoću mekane spužve ili gaze i mlake vode sa sapunom, opere se pažljivo kružnim pokretima (van i unutar). Veoma je bitno dobro osušiti stjenku prije stavljanja nove vrećice ( tampon metodom). Nakon toga može se staviti vrećica.

DIJETETSKA UPUTSTVA ZA KOLOSTOMU

Za suživot sa kolostomom treba slijediti određena jednostavna uputstva koja će biti korisna za dobru regulaciju rada crijeva i kontrolu stome bez komplikacija.

ŠTO SE MOŽE JESTI?

Slijedeća uputstva su savjeti ne zabrane!
- dnevna količina hrane mora se dijeliti na tri obroka od kojih dva uvijek u isto određeno vrijeme, što će pomoći pri reguliranju probave
- dobro prožvakati, jer određena hrana probavi se već u ustima
- jesti lagano i sa zatvorenim ustima da bi se spriječilo gutanje zraka
- ne piti gazirano i suviše hladno
- kad se uzima terapija, a naročito antibiotici koji uzrokuju promjenu bakterijske flore, usporedno uzeti mliječne proizvode.

Koja hrana može uzrokovati napuhanost:

- fermentirani ili svježi sirevi
- mahunarke bilo kuhane ili sirove
- mekušci, školjke, i dimljena riba
- gazirana pića i hladno iz hladnjaka
- kruh i tjestenina polukuhana

 HRANA KOJA MOŽE UBRZATI PROBAVU (UČESTALI PROLJEV)

- integralna tjestenina polukuhana
- goveđe juhe
- svo masno meso
- masni sirevi, kao i vrhnja
- prženo
- suhomesnati proizvodi naročito pikantni
- voće i to šljive, marelice, kruške

U svakom slučaju ne ustručavati se pitati savjet kod stručne udruge.

Postoji više tehnika rehabilitacije, metoda uzimanja tekućine je takva koja će omogućiti ( za subjekta koji ima kolostomu na lijevoj strani) uspostavu kontrole funkcije crijeva, prebroditi probleme uzrokovane kontinuiranim izlaskom stolice, i riješiti skoro u potpunosti strepnju vezanu uz izlazak plinova. cilj je omogućiti određenoj osobi sa kolostomom da ispusti stolicu u vrećicu u ujednačenim intervalima postižući potpunu kontinenciju (kontrolu) između uzimanja tekućine.

ilco.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se