Osnovica za ostvarivanje prava na pomoć za uzdržavanje i druga prava po osnovi socijalne skrbi, utvrđena je u iznosu od 500,00 kn.

Visina Doplatka za pomoć i njegu iznosi:

- u punom iznosu 100 % osnovice 500,00 kn,

- u smanjenom iznosu 70% osnovice (350,00 kn) *

* uz uvjet da prosječni mjesečni prihod po članu obitelji ne prelazi iznos od 200% osnovice koju određuje Vlada Republike Hrvatske (1.000,00 kn) odnosno ako prihod samca ne prelazi iznos od 250% navedene osnovice (1.250,00 kn) u prethodna tri mjeseca u kojem je podnesen zahtjev, odnosno pokrenut postupak po službenoj dužnosti.

Hoće  li Doplatak biti odobren u punom ili smanjenom iznosu ovisi o tome postoji li prijeka potreba pomoći i njege druge osobe u punom ili smanjenom opsegu, što ovisi o nalazu i mišljenju prvostupanjskog  tijela vještaćenja (komisija).

Zapreke dobivanju Doplatka za pomoć i njegu su:

- sklopljen Ugovor o doživotnom  ili dosmrtnom izdržavanju

- vlasništvo nad nekom drugom nekretninom koja ne služi za podmirenje osnovnih životnih    potreba.

Za ostvarivanje prava na doplatak za pomoć i njegu potrebno je javiti se u Centar za socijalnu skrb svom socijalnom radniku prema mjestu stanovanja.

Napomena: uslijed recesije u gospodarstvu i rezova u proračunu možemo očekivati ponovnu procjenu prava na Doplatak za pomoć i njegu kod korisnika koji su ga ostvarili te strože kriterije kod odobravanja novih zahtijeva.

ilco.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se