U svijetu i u Republici Hrvatskoj živi veliki broj osoba sa stomom.

Stoma je kirurškim putem izveden otvor na trbušnoj stjenci koji zamjenjuje probavni ili urinarni sustav u slučajevima kada oboljeli ne može normalno urinirati ili imati stolicu. Stoma se izvodi kod karcinoma crijeva, rektuma ili mokraćnog mjehura, upalnih bolesti probavnog sustava kao što su Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis, anomalije pri rođenju, ubodne rane ili rane od vatrenog oružja itd. Stoma treba pomoći poboljšanju zdravstvenog stanja, smanjiti bol i patnju, omogućuje izliječenje  bolesti i/ili unaprjeđivanje općeg zdravstvenog stanja.

Mi, pacijenti sa stomom organiziramo se u invalidska društva ili stoma klubove a sva društva i klubovi učlanjeni su u krovnu organizaciju - Savez invalidskih društava ILCO Hrvatske. U Republici Hrvatskoj ima preko 7000 pacijenata sa stomom.

Međusobno si pomažemo i unatoč invalidnosti živimo aktivan i zadovoljan život.

Zapamtite da je izvođenje stome operacija koja vam spašava život.

Naviknite se na novi način života i korak po korak ponovno osvajajte svoju slobodu i slobodu svojih najmilijih.


Obratite se društvu ILCO u svome gradu kako bi dobili stručnu pomoć i neophodne savjete vezane za njegu stome i nabavku pomagala (vrećice , pojasi, paste...).

Na ovim stranicama planiramo objavljivati informacije o pravima pacijenata sa stomom, liječenju, aktivnosti društava, prehrani.


PRIDRUŽITE NAM SE, ZAJEDNO ĆEMO LAKŠE I BRŽE POBIJEDITI UNUTARNJE TJESKOBE, KOJE SE JAVLJAJU PRIJE I POSLIJE OPERACIJE ILI U VRIJEME POSLIJEOPERATIVNOG OZDRAVLJENJA-REHABILITACIJE.

 

ilco.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se