O ILEOSTOMI

Što je ileostoma?

Ileostoma je pričvršćivanje završnog dijela tankog crijeva na abdomen. Ileostoma ima značajku da je malo izvan trbušne stjenke tako da može uči komotno kroz otvor podloge i prazni tekuću stolicu ( koja se sastoji od vode, sokova stoloce i ostaci neprobavljene hrane) visoko iritirajući za kožu. Ileostoma ne prima znakove, pošto ne posjeduje mišić ( za razliku od anusa).
Praznit će ujednačeno svoj sadržaj - tekućinu bez mogućnosti kontrole. Pražnjenje sadržaja - tekućine bit će skoro uvijek konstantno u toku dana i neće biti moguće zgušnjavanje zbog nedostatka upijanja određenih sastojaka koji se obavlja u debelom crijevu ( niži dio probavnog sustava).


Kad se radi ileostoma?


Po procjeni kirurga stvara se takva stoma da se spriječi funkcioniranje dijela crijeva koji se nalazi između stome ili anusa. Ileostoma je često privremena i naknadno odstranjena da se omoguči prirodni protok, a ponekad ostaje trajna.

 

NJEGA ILEOSTOME


Postupci za pravilnu njegu ileostome ne razlikuju se mnogo od onih opisanih kod kolostome . U nastavku par savjeta u svrhu prevencije :
- crvenilo
- krvarenje
- svrbež, bol, pečenje  što su učestalije pojave nego kod kolostomije.
I naglo odvajanje vrečice i infiltracija ispod podloge ili jednodijelne vrečice, što je učestalo kod ileostome, može se izbjeći. Za promjenu vrečice vrijede iste upute opisane kod kolostomije.


SJETI SE DA JE ZABRANJENO UPOTRIJEBITI : Eter, alkohol, hidrogen i sl. zato jer uzrokuju oštečenje kože i peku.

Kao već rečeno stoma nije rana već novi organ koji je sastavni dio tijela i kao takav nije potrebno za higijenu i čistoču upotrijebiti sterilne već samo čiste materijale. Stjenka se nježno opere sa mekom krpom ili spužvom i isto tako osuši. (lagano tamponirati).

Prije nego se stavi podloga ili jednodijelna vrečica potrebno je škarama odrezati rupu iste veličine i oblika stome. Ako se u zoni gdje dolazi podloga nalaze dlake potrebno je nasapunati kožu i obrijati sa britvicom za jednokratnu upotrebu.

 

DIJETETSKI SAVJETI ZA ILEOSTOMU


Ovim dijelom crijeva prolazi neformirana stolica (skoro tekuča ) zato što nije apsorbirana voda ( taj proces obavlja se u kolonu). Izlazak stolice iz ileostome uvijek je uglavnom tekuća, ali može se zgusnuti tako da slijedimo određena jednostavna pravila:
- dnevna količina hrane mora se dijeliti na tri obroka od kojih dva uvijek u isto određeno vrijeme, što će pomoći pri reguliranju
probave
- dobro prožvakati, jer određena hrana probavi se već u ustima
- jesti lagano i sa zatvorenim ustima da bi se spriječilo gutanje zraka
- izbjegavati hranu s visokim sadržajem aromatskih sastojaka (luk, češnjak i sl.)
- uzimati sastojak po sastojak u dnevnoj dijeti

 

Sastojci koje treba umjereno uzimati ili izbjegavati da stolica bude manje tekuća:

- kreme, masti, marmelade

- umaci, pržena hrana

- poriluk, luk, paradajz

- sirovi ( da bez kože i sjemenki)

- skuta, mortadela, vrhnje
- suhomesnati proizvodi bogati mastima ( da nemasno)
- kuhana jaja
- sokovi hladni, gazirani


Dozvoljeno je (ali poželjno provjeriti) kava, vino u vrijeme obroka u umjerenoj količini.


Treba imati na umu da je zadovoljavanje ukusa zdravije nego zabrana, iako stvara nepoželjne učinke, ali pospješuje da bolje
upoznamo sebe. Za sve ostale informacije kontaktirati stoma terapeuta, liječnika i djetologa centra za stomu.

 

SAVJET PSIHOLOGA

Nakon kirurškog zahvata i formiranja stome moguće je otežano privikavanje novonastaloj situaciji koja pogađa pacijenta u globalnom smislu utječe i na članove obitelji. Govorimo o naglom prestanku svakodnevnice, prelazi se odjednom iz svijeta normale u svijet bolesnih. Proživljava se iskustvo svakodnevnog kontakta s liječnicima, pretragama, stručnim terminologijama, lijekovima i terapijama. Stres se pojavljuje u svezi s poteškočama usko vezanih uz bolest a isto tako kao psihološki refleks, gdje dolazi do izražaja određeni emotivni resursi. U svezi s pažljivom kvalitetom življenja potrebno je u određenoj dozi sagledati emotivna iskustva kao što su ljutnja, nemoć, tjeskoba i sl. i kao takva ne smiju biti zaboravljeni i odstranjeni, već uzeti u obzir i suočiti se sa njima jer osječati se dobro na kraju mora prerasti u biti dobro.

ilco.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se