U Koprivnici je dana 01. listopada u organizaciji Invalidskog ILCO društva Koprivnica održan susret članova Saveza invalidskih ILCO društava Hrvatske kao centralno obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa stomom.

Događanja su se odvijala i u Sisku 02. listopada i u Slavonskom Brodu 03.listopada.

Stoma udruge i klubovi postoje u 13 gradova širom Republike Hrvatske i svi su učlanjeni su u krovnu organizaciju - Savez invalidskih ILCO društava Hrvatske.

Cilj Međunarodnog dana osoba sa stomom je poboljšati rehabilitaciju osoba sa stomom  u cijelom svijetu, pa tako i kod nas,  skretanjem pozornosti  javnosti i globalne zajednice na potrebe i težnje osoba sa stomom i njihovih obitelji.


Aktivnosti za promicanje svijesti uključuju životne situacije osoba sa stomom (svjedočanstva), a za doprinos kvaliteti života trude se udruge osoba sa stomom naglašavajući važnost i potrebu multidisciplinarnog pristupa za ostomijsku skrb!
Aktivnosti se provode kroz sastanke, radionice, obrazovne programe, seminare, podršku, susrete i prezentacije, objavljivanje na internetu, u novinama i magazinima, objavljivanje informativnih brošura, audio i video najave i filmove, kroz organizaciju susreta, izleta, promoviranje zdravog načina života i prehrane, osobne posjete te kroz zajedničke aktivnosti s komplementarnim službama zdravstvene djelatnosti - Ministarstvom zdravlja, HZZO, Zavodom za javno zdravstvo, distributerima stoma pomagala, ustanovama za kućnu njegu.
Savez invalidskih ILCO društava Hrvatske i u ovoj je godini aplicirao na natječaj Ministarstva zdravlja sa namjerom da sudjeluje u projektu udruga iz područja  Psihosocijalne potpore i u Nacionalnom programu prevencije raka debelog crijeva.
Veći dio svega navedenog je u Hrvatskoj prisutan, ali još uvijek u nedovoljnoj mjeri.

ilco.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se