Udruga žena operiranih od raka dojke Nada i ove godine u Slavonskom Brodu organizirala je akciju naziva Dan ružičaste vrpce, a Udruga ILCO Danom plave vrpce obilježili Svjetski dan osoba operiranih od raka debelog crijeva.


Time se udruga Nada kao članica Europa Done-Europske koalicije protiv raka dojke pridružila svi ostalim hrvatskim udrugama koje su na ovakav način danas obilježile 7. listopada Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Glavni cilj akcije je je upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Svake godine u Hrvatskoj se dijagnosticira preko 2200 novih slučajeva obolijevanja , a od ove opake bolesti umire oko 900 žena.Petogodišnje relativno preživljenje oboljelih je 75%.

"Ružičasta vrpca nam znači život i treba se što više educirati te dolaziti u našu udrugu i ne stidit se bolesti. Želimo potaknuti dolaske na preglede, liječnicima puno treba vjerovati jer oni mogu puno nam pomoći. u našoj udruzi pričamo o svojim problemima jer su svačiji različiti", kaže Zdenka Romanjek, zamjenica predsjednice Udruge Nada o važnosti ovoga dana i udruge.

U svrhu ranog otkrivanja raka dojke u Hrvatskoj se provodi i Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Iako je odaziv oko 50%, s tim postotkom, naglašavaju liječnici ne mogu biti zadovoljni. Stoga pozivaju sve žene da se odazovu pozivu i mamografskim pregledom kontroliraju svoje zdravlje. Isto tako iz udruge Nada pozivaju sve oboljele žene da se jave u Udrugu gdje će dobiti dragocjene savjete i potporu.

Udruga ILCO danas se također pridružila globalnoj inicijativi podizanja svijesti. Na Korzu su članovi udruge podjelom edukativnih materijala i druženjem s građanima obilježili Svjetski dan osoba operiranih od raka debelog crijeva. Zaštitni znak je plava vrpca. U Slavonskom Brodu punih 8 godina postoji Udruga koja okuplja osobe sa stomom i osobe koje su se suočile s dijagnozom raka debelog crijeva. Njihova pomoć u psihološkom smislu također je neprocjenjiva.

"Povodom ovoga danas smo izašli da iskažemo naše probleme, da pokažemo sredstva kojima se koristimo i kažemo nešto o našim zdravstvenim problemima. Ipak smo mi invalidi od 80 posto i nije lako se s time nositi", rekao je Mato Mikešić, predsjednik udruge ILCO.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke). Od ukupnog broja dijagnosticiranih slučajeva raka u Hrvatskoj na ovu zloćudnu bolest otpada 15-16% slučajeva u muškaraca i 13-14% slučajeva u žena.

U Hrvatskoj se unazad nekoliko godina također provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Odaziv je izuzetno mali, no ipak se polako kreće prema većim brojevima. U Hrvatskoj se bilježi dramatični porast novooboljelih i umrlih od raka debelog crijeva posljednjih godina. Rizik od razvoja ove bolesti znatno raste nakon 40. godine života, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina.

 

ilco.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se