Jutros je Invalidsko društvo Ilco Nova Gradiška na gradskom trgu organiziralo akciju pod nazivom "Plava vrpca za ruku nade - Dani irisa". Akcija se održava u svim većim gradovima u Hrvatskoj, a Novogradiščani su je obilježili po prvi puta.

Invalidsko društvo Ilco Nova Gradiška u suradnji s Invalidskim društvom Požege i Slavonskog Broda obilježili su Dane irisa. Akcija je potpora programu Ministarstva zdravlja u provođenju programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. U sklopu akcije dijelili su irise i promotivni matrijal. Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, drugog najčešćeg raka i u Hrvatskoj i u svijetu kod osoba oba spola. Oko 1900 muškaraca i oko 1200 žena svake godine u Hrvatskoj oboli od raka debelog crijeva što ovu tešku bolest svrstava u velik javnozdravstveni problem. Nažalost, svega 18 % slučajeva raka debelog crijeva otkrije se u početnoj fazi tj. dok je bolest izlječiva i kad liječenje ne uzrokuje  velike  posljedice po dušu i tijelo. Prikupljena sredstva donirat će za potrebe u poplavljenim područjima.

Marijana Kruljac, predsjednica udruge zahvalila se dr. Zoranu Jukiću, cvjećarnici "Mimoza", Ligi protiv raka Dr. Zorislav Slović i istaknula je da im je želja i idućih godina nastaviti s ovom akcijom.

Dr. Zoran Jukić, spec. abdominalne kirurgije, podupire rad udruge od samih početaka i stručna je podrška bolesnicima, članovima Ilco kluba.

"Takvi bolesnici ispunjavaju moj  radni dan pa je bilo i logično da im budem podrška. Takva bolest je veliki problem jer prvo treba spasiti život, a onda i način života. To je šok i za bolesnika, ali i obitelj. Zato je dobro što postoje udruge kao što je Ilco klub koje pružaju bolesnicima podršku, uče ih umijećima prilagodbe na novi način života, ukazuju im na njihova prava. Vrlo je velika podrška udruga koji se brinu o zdravlju, nama u radu u bolnici. Tu postoje i dijabetičari, slabovidni, Klub operiranih žena od karcinoma dojke, osobe koje imaju problema sa sluhom i mnoge druge. Te su udruge nama dragocjene u našem svakodnevnom radu i smatram da bi cijelo društvo trebalo pokazati jedan poseban senzibilitet i ljude s posebnim poterebama uključiti u društvo. " naglasio je dr. Zoran Jukić.

Udruga Ilco ispunjava svoju svrhu i njen rad šira zajednica treba i mora podržati jer pružaju pomoći oboljelima od zloćudnih bolesti kada im je najteže.

ilco.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se