Povodom Svjetskog dana nepušenja i Dana borbe protiv raka debelog crijeva, danas je na Franjevačkom trgu održana javnozdravstvena akcija „Ruka nade za plavu vrpcu“, kao dio Programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. 

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, upravo je rak debelog crijeva na drugom mjestu po broju novooboljelih i umrlih osoba od raka. Godišnje obolijeva oko 3000 osoba, a umire ih oko 1900.

Upravo iz tog razloga akcija Ruka nade za plavu vrpcu  i njezini organizatori: ILCO društva Varaždin, Čakovec i Koprivica, Lige protiv raka i Zavodi za javno zdravstvo Varaždinske, Međimurske i Koprivničko– križevačke županije odlučili su informirati građane Varaždina o važnosti brige o zdravlju te prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva.

Akciju je podržao i ministar zdravlja Rajko Ostojić i župan Predrag Štromar sa svojim zamjenicima te gradonačelnik Goran Habuš, saborski zastupnici Mario Habek i Davor Bernardić te brojni drugi lokalni dužnosnici.

Osim edukativnih brošura, testova za otkrivanje raka debelog crijeva i neposrednih kontakata sa zdravstvenim djelatnicima, svi zainteresirani imali su priliku razgledati  9–metarni model debelog crijeva s bolesnim promjenama koje nastaju uslijed izloženosti štetnim karcinogenima iz hrane, duhanskog dima i alkoholnih pića.varazdin5

Budući da se rak debelog crijeva razvija sporo, primjenom metoda ranog otkrivanja moguće ga je otkriti znatno prije nego što se pojave prvi simptomi te se na taj način mogu spasiti mnogi životi.

- Još uvijek vidimo da se javlja stalan porast u broju oboljelih osoba od raka debelog crijeva, stoga ovim Programom želimo ljude što bolje informirati i dalje promovirati Akciju Ruka nade za plavu vrpcu jer bi na taj način smrtnost mogla pasti - poručila je Renata Kutnjak Kiš, doktorica medicine, specijalistica, epidemiologinja i lokalna koordinatorica ovog programa .

Nadodala je kako poziva sve osobe kojima je namijenjen ovaj program (a to su poglavito žene i muškarci u dobi od 50 – 74 godine) da se odazovu akciji te podignu testove za otkrivanje skrivenog krvarenja u stolici te na taj način spase svoj ili nečiji tuđi život.

Svi oni koji nisu imali priliku posjetiti akciju na Franjevačkom trgu sve informacije o mogućnostima sudjelovanja u Programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva mogu dobiti i u županijskim zavodima za javno zdravsvo, kod liječnika opće/obiteljske medicine, patronažnih sestara u Domovima zdravlja u županijskim ligama protiv raka te ILCO društvma.

Tekst i foto: Vedrana Duić.

ilco.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se