Izvještaj sa puta u Republiku Srbiju

Na poziv Nacionalnog invalidskog udruženja ILCO Srbije dana 23.04.2015. članovi Invalidskog društva ILCO Rijeka Arijana Puž, Dragan Puž i Ognjan Peleš otputovali u Republiku Srbiju, Beograd, radi sudjelovanja u međunarodnom skupu nacionalnih ILCO društava Republike Hrvatske, Republike Srbije, Federacije BIH, Republike Slovenije i Ruske federacije - Okruga Astrahan.

Zahvaljujemo Primorsko-goranskoj županiji koja je financirala većinu troškova donacijom u iznosu od 2.000,00 kn.

Putovali smo automobilom Dragana Puža, invalida sa 100 % invalidnosti donjih ekstremiteta pa nismo imali trošak cestarine. Po pristizanju u Beograd prenoćili smo u apartmanu o trošku ILCO Srbije - sve troškove smještaja, puta i prehrane za vrijeme boravka u Srbiji snosili su domaćini.

srbija1

 

Dana 24.04.2015. Ognjan Peleš u svojstvu predsjednika Saveza invalidskih ILCO društava Hrvatske sudjelovao je u emisiji u jutarnjem TV programu "Studija B" . Tom prilikom iznio je prava koje pacijenti sa stomom imaju u Republici Hrvatskoj a ne ostvaruju ih pacijenti u Republici Srbiji.

Nakon toga posjetili smo Institut za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut" gdje nas je primila gđa prim. dr. Verica Jovanović, šef Kancelarije za skrining raka sa suradnicima. U kraćem druženju prenijeli smo svježe informacije o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Republici Hrvatskoj s kojim sam se upoznao na Konferenciji o prevenciji održanoj u Zagrebu dana 11. travnja 2015.

Posjetili smo Nacionalno invalidsko ILCO udruženje Srbije i udruženje "BEO-ILCO", Beograd, razmijenili iskustva nacionalnih saveza i ILCO društava sa naglaskom na akcijama prevencije raka debelog crijeva  i dogovorili daljnju suradnju.

25.04. i 26.04. Boravili smo na Zlatiboru i tom prilikom posjetili članove lokalnog ILCO društava ILCO-Čačak i ILCO-Užice.

27.04.2015. u jutarnjim satima krenuli smo za Beograd. U popodnevnim satima sudjelovali smo u emisiji u TV programu RTS1. I u ovoj prilici usporedili smo prava pacijenata sa stomom u Republici Hrvatskoj sa pravima u Republici Srbiji.

Sa puta smo se vratili 27. travnja 2015. u kasnim večernjim satima.


predsjednik ILCO Rijeka

Ognjan Peleš, dipl. oecc.

srbija2

srbija3

ilco.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se