"Moja priča", Višnja Družak, Invalidsko društvo ILCO Karlovac

Rak debelog crijeva je bolest koja donosi pomagalo vrećicu. O, kako teška spoznaja da cijeli život treba imati na trbušnoj stjenci vrećicu i mijenjati je po potrebi gdje god da jesi. Takovu vijest za sebe čula sam u 45. godini života. Poslije operacije karcinoma i s vrećicom preostalo je, sve prihvatiti i radovati se jer sam živa. Imala sam sreću, operirao me izvrstan kirurg i s Božjom pomoći uz brzi oporavak ojačala je moja vjera, nada i ljubav.

Nakon potpunog oporavka odlučila sam u svom gradu Karlovcu osnovati ILCO društvo i pokrenuti preventivu , kako bi svojim iskustvom pomogla drugim ljudima u Karlovcu i Hrvatskoj. Želja mi je bila pružiti psihološku podršku stomisti i rušiti tabue koji se pojavljuju već pri spomenu karcinoma crijeva na bilo kojoj nacionalnoj televiziji. Sa puno volonterskog rada uz sudjelovanje i podršku obitelji kao i u suradnji sa zdravstvom Hrvatske danas se slobodnije razgovara i o debelom crijevu jer ima sve više mlađih osoba koje obolijevaju od te bolesti. Sada je osam godina od moje prve operacije i osjećam se ponovno rođenom jer svaki dan mogu činiti dobro i zahvaljujem se na svakom novom darovanom danu. Svaki dan osjećam kao novi početak gdje dobivam sve što želim, a to je radost života.

Spoznaja koja me prati kroz život je:
Jučer je prošlo.
Sutra će doći.
Živi danas!

Svaki ti je dan darovan kao vječnost da budeš sretan! Zdravi i veseli bili!

Priča Višnje Družak, bivše predsjednice Invalidskog društva ILCO Karlovac i Saveza Invalidskih društava Hrvatske, je objavljena na stranicama European Cancer Patient Coalition

 

ilco.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se