KAKO SMO SVLADALI OPAKU BOLEST

header

Prenosimo dijelove knjige Dubrovčana MILKE i MILOSAVA ČABILA iz Dubrovnika na temu raka debelog crijeva

DUBROVNIK, 2006.

NASLOV IZVORNIKA:

KAKO SMO SAVLADALI OPAKU BOLEST


AUTORI:

MILKA I MILOSAV ČABRILO - ČABRO

Adresa: Ul. Kralja Tomislava broj 9

D U B R O V N I K


NOSITELJ AUTORSKOG PRAVA:

MILKA I MILOSAV ČABRILO - ČABRO


Ova knjiga je izrađen u dva primjerka, a koji će poslužiti kao ogledni uzorak za pripremu tiskanje istoimene knjige: "KAKO SMO SAVLADALI OPAKU BOLEST“"

 

“Sjećanje je jedini raj iz koga ne možemo bit prognani” /Paul Jean/

 

Poslije neuspjele operacije inoperabilnog tumora debelog crijeva, veličine muške šake, koji je u potpunosti infiltrirao mjehur i okolne strukture, i naglog gubljenja na težini skoro 20 kilograma, a sedimentacija skočila preko 90, neočekivano sam se našao u zaprepašćujućoj dilemi svršenog čina! Predviđano mi je, da ako se probudim u šok sobi, još oko mjesec života a najviše dva. Suzdržano i neodređeno spominjana je i metastaza. Moja životna nit bila se do beznađa otanjila i brzo približavala prekidu. Pokoriti se, značilo je izgubiti sve! Preostalo je sačuvati snagu volje i ukazati povjerenje prirodi. Ovo tim prije što je pokušaj s kemoterapijom pokazao da je to u mome slučaju bilo gubljenje dragocjenog vremena, daljnji gubitak na težini i iscrpljivanje ostatka snage.

 

U rukopisu “Kako smo savladali opaku bolest” sve je detaljno opisano. Vodio sam svakodnevne zabilješke, neku vrst dnevnika, što mi je više nego dobro došlo i ohrabrilo me da se odlučim na pisanje sjećanja na ovo dragocjeno iskustvo. O tome primarius dr. Ivan Zdenković u recenziji piše pored ostalog:

... najtoplije preporučam ovu knjigu za sve one koji žele više znati, za one koji žele živjeti u sferi prevencije, za one koji su oboljeli od opake bolesti i za one koji se trebaju brinuti oko pacijenata da imaju jednu sveobuhvatnu informaciju o postupcima i djelovanjima u takvoj situaciji…”

 

Poznati nobelovac, velikan pisane riječi, Ivo Andrić kaže: “Čovjek mora da koristi materijal i iskustva iz svog sopstvenog života ako hoće da stvori nešto od bitne vrijednosti”.

 

Meni su jako puno pomogla vlastita iskustva u svladavanju straha, u borbi sa depresijom, izdržljivosti – očuvanju morala, a podsjećanja na događaje koji su mi se u životu najsnažnije doimali, pomagali su mi da manje mislim na opaku bolest, lakše podnosim patničku borbu s njom i uspješnije njegujem pozitivne misli. Sve to, zajedno sa izdašnom pomoći MAJKE PRIRODE i organiziranoj svestranoj angažiranosti obitelji i prijatelja, bili su presudni u borbi protiv opake bolesti i konačnoj pobjedi! Eto kako smo uspjeli. Možete i Vi!

 

Svaki čovjek, kao i svaka knjiga, ima svoje dobre strane – treba samo preskočiti one koje nisu dobre”. (Nehru)

ilco.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se